Черният кимион - състав и свойства на маслото

Маслото от черен кимион се произвежда от растението Nigella sativa. То е цъфтящ храст, който расте в Източна Европа, Близкия изток и Азия. Освен за кулинарна употреба, маслото от черен кимион е известно и със своите лечебни свойства. 

Черен кимион се използва за подпомагане на различни медицински състояния, включително астма, високо кръвно налягане, диабет, възпаление, кашлица, главоболие, екзема, треска, грип, алергии, проблеми с теглото и храносмилателни разстройства. 

Освен това е известно, че засилва имунната система, намалява възпалението и се бори с инфекциите.

Неслучайно наричат семената на черния кимион – лек за всички болести.

Черният кимион - състав и свойства на маслото

Повече от 85% от състава на масло от черен кимион, нигела се състои от ненаситени мастни киселини. Маслото от черен кимион съдържа химични съединения като тимохинон, нигелон и кариофилен, които са свързани с определени ползи за здравето.
 
Това масло е изключителен помощник, когато се използва локално при проблеми с кожата и косата, като акне, суха коса, растеж на косата и суха кожа. То е перфектен овлажнител и подобрява състоянието на кожата. Маслото от черен кимион може да помогне при лечението на псориазис.
 
Помага за отслабване и съдейства за понижаване на високия холестерол. Спомага за намаляването на кръвната захар. Защитава клетките от вредното действие на свободните радикали.
 
Приемът на масло от черен кимион помага при различни респираторни проблеми. Облекчава симптомите на сезонните алергии. 

Маслото от черен кимион (Nigella sativa) има силен вкус

Семена от черен кимион могат да се използват в кулинарията за придаване на аромат и вкус на различни ястия.

Маслото от черен кимион има доста силен и специфичен вкус. Не всеки успява да се справи с преглъщането му, колкото и да е мотивиран. Разбира се вкусовите рецептори са абсолютно индивидуални и този интензивен вкус на маслото от черен кимион е субективен фактор. Повечето хора го намират за малко горчив и леко пикантен. 

Други не се интересуват много от вкуса, тъй като свикват с него и вместо това се фокусират повече върху ползите. Трети дори се наслаждават на този вкус, който им напомня на масло от риган.

Ако все пак вкусът на маслото от черен кимион ви е неприятен, има решение на това и не е нужно да се ограничавате от приема му. Препоръчваме ви да консумирате масло от черен кимион на капсули, които с лекота може да погълнете с вода или сок. Така няма да имате вкусови усещания, които да ви притесняват. 

Освен това чрез капсулата приемате концентрираното масло по бърз и лесен начин в идеална дозировка. Няма защо да мислите за неговото отмерване и дозиране.

Масло от семена на черен кимион - прием от две до три капсули дневно

За профилактика и общо укрепване на организма се препоръчва прием от 1-2 месеца годишно, след което се прави почивка. 
Препоръчително е да приемате капсулите заедно с храна.

Ако сте избрали течна форма за прием на масло от черен кимион, избягвайте да го нагрявате. Така ще запазите неговите хранителни вещества, тъй като при твърде високи температури мастните киселини и основните съединения могат да се разпаднат и да загубят свойствата си. 

Също така избягвайте да го смесвате с чай или течности. Маслото и водата не се смесват добре и маслото от черен кимион обикновено оставя траен остатък по стените на чашата. Имайте предвид, че в този остатък по чашата ще загубите част от маслото, което всъщност искате да приемете.

Може да смесите маслото от черен кимион с нещо, което да прикрие силния му вкус.

Има различни начини за маскиране или подобряване на вкуса:

– Смесете маслото от черен кимион с 1 чаена лъжичка суров мед.
– Поръсете чаена лъжичка масло от черен кимион с канела.
– Смесете 1 чаена лъжичка масло от черен кимион с 1 чаена лъжичка лимонов или портокалов сок.

Някои хора слагат масло от черен кимион в чайове, смутита и кафе. Имайте предвид обаче, че неговата пикантност е достатъчно силна, за да промени изцяло вкуса на вашата напитка.

масло черен кимион капсули showcase

Прием на масло от черен кимион на празен стомах?

Нека първо да уточним – този продукт е безопасен за консумация, стига да приемате препоръчителната доза.

Може да го приемате преди, след или по време на хранене. Според проучванията и експертите е най-добре масло от черен кимион да се приема на празен стомах преди хранене или преди сън. Има причина за тази препоръка. Някои храни или напитки могат да забавят ефективността на маслото от черен кимион или да попречат на работата му.

От друга страна, ако страдате от чувствителен стомах, имате гастрит, киселини или заболявания на стомашно-чревния тракт, не ви съветваме да приемате масло от черен кимион на гладно, тъй като пиперливия му вкус може да ви причини дискомфорт.

Разбира се, приемът на хранителни добавки е препоръчително винаги да се обсъди с лекар или фармацевт.

Не се препоръчва за бременни жени! Ако сте бременна или кърмите: консултирайте се с вашия лекар относно приема на масло от черен кимион.

Противопоказания и странични ефекти на черния кимион

Маслото от черен кимион може да понижи нивата на кръвната захар при някои хора. Следете за признаци на ниска кръвна захар (хипогликемия).

Ако ви предстои хирургична интервенция: маслото от черен кимион би могло да забави съсирването на кръвта. На теория то може да увеличи риска от кървене и да попречи на анестезията по време и след хирургични процедури. 

Спрете да използвате масло от черен кимион най-малко две седмици преди планирана операция.

Използвайте код BG10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca