масло от черен кимион

Маслото от черен кимион се използва широко в традиционната и народната медицина за лечение на широк спектър от заболявания. По тази причина Nigella Sativa понякога се смята за „панацея“ – универсален лечител.

Силата на маслото Nigella sativa се дължи на редица активни съставки: олеинова киселина, линолова киселина, транс-анетол, палмитинова киселина, незначителни количества нигелицин, нигелимин, нигелидин, нигелимин N-оксид и ароматни вещества(терпени) като тимохинонр-цимен, карвакрол, дихидротимохинон, α-туен, тимол, β-пинен, α-пинентранс-анетол и различни алкалоиди. Всяка съставка играе определена роля при лечението на различни здравословни проблеми.

Друга характерна особеност на маслото от черен кимион е високото съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват клетките от постоянното увреждане, причинено от свободните радикали. Антиоксидантите намаляват възпаленията, като ни защитават от сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер и редица други здравословни проблеми. Съставката на маслото от черен кимион – тимохинон е мощен антиоксидант и има силно противовъзпалително действие.

Съдържание

Нека разгледаме някои от най-известните ползи на маслото от черен кимион.

1. Отслабване

Редица научни проучвания показват, че добавките с масло от черен кимион могат да помогнат за намаляване на индекса на телесната маса и обиколката на талията. Хората, приемащи тази добавка, не съобщават за странични ефекти.

Проучване от 2021 година доказва, че маслото от черен кимион може да помогне за значително намаляване на инсулиновата резистентност и телесното тегло.

Други изследвания разкриват, че маслото може да помогне в контрола на инсулиновото производство и да управлява неговите нива.

Journal of Endocrinology & Metabolism установява, че маслото от черен кимион “способства постепенното частично възстановяване на панкреасните бета-клетки, увеличава понижените серумни концентрации на инсулин и намалява повишената серумна глюкоза”. Правилният контрол на глюкозата може да намали апетита и да ви помогне да отслабнете.

Друг важен момент за намаляване на теглото е редуцирането на възпалението. По-горе споменахме за антиоксидант, наречен тимохинон, който участва в състава на черния кимион. Той може да подпомогне редуцирането на възпалението или отока в организма, твърди проучване в Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine.

В списание Journal of Diabetes and Metabolic Disorders е направен системен преглед на медицинската литература, за да се открият растенията, които имат най-големи свойства срещу затлъстяването. Изследователите публикуват своите резултати, че маслото от черен кимион е сред най-ефективните естествени средства за отслабване, известни в момента.

2. Ползи за кожата и косата

Проучванията показват, че маслото от черен кимион може да помогне за подобряване на симптомите на акне, екзема, псориазис и други кожни заболявания. То също така омекотява кожата, хидратира косата и действа като овлажнител.

Акне

Някои изследвания разкриват, че маслото от черен кимион може да бъде полезно при облекчаване симптомите на акне.Това се дължи на антимикробните и противовъзпалителните свойства на растението.

Според проучване, в което хората нанасят лосион с масло от черен кимион върху участък от кожата с акне, след 2 месеца те имат значително по-малко акнеични лезии.

В друго проучване, проведено сред 60 души, участниците са прилагали локален гел с масло от черен кимион върху кожата два пъти дневно в продължение на 60 дни. При тези, които са прилагали това лечение, тежестта на акнето е намаляла със 78 %, а броят на акнеичните лезии се е подобрил значително в сравнение с контролната група.

Псориазис

Проучванията показват, че маслото от черен кимион може да помогне при лечението на псориазис – хронично възпалително състояние, характеризиращо се с люспести червени петна по кожата.

Установено е, че прилагането на масло от черен кимион върху кожата намалява възпалението и симптомите на псориазис.

Засега обаче все още няма много изследвания за въздействието на маслото от Nigella Sativa върху псориазиса при хората.

При все това едно малко проучване върху 12 души оценява ефекта на билков крем, съдържащ масло от черен кимион, заедно с други съставки, като зехтин, масло от чаено дърво, какаово масло и витамини А и В12. Установява се, че при 83% от участниците се наблюдава поне 75% намаление на тежестта на псориазиса, след като са прилагали билковия крем върху засегнатата област ежедневно в продължение на 12 седмици.

черен кимион масло, цвят и семена

Заздравяване на рани

Изследванията показват, че маслото от черен кимион помага за по-бързото заздравяване на рани. Теорията е, че това се дължи на противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на съставката тимохинон на черното семе. Освен това маслото от черен кимион увеличава образуването на колаген.

Съединението тимохинон, което вече споменахме, е важна част от маслото и то има способността да стимулира растежа на тъканите и да подпомага заздравяването на рани.

Изследвания са установили, че тимохинонът може да помогне за лечение на изгаряния и диабетни рани, благодарение на противовъзпалителното, антиоксидантното и антибактериалното си действие.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се разбере дали маслото от черен кимион и тимохинонът могат да подпомогнат заздравяването на рани и при хората.

Екзема

Няколко проучвания са установили, че маслото от черен кимион може да облекчи симптомите на екзема – състояние на кожата, характеризиращо се със суха и сърбяща кожа.

Едно малко проучване от 2012 г. установява, че маслото от черен кимион е също толкова ефективно, колкото бетаметазоновия крем, вид кортикостероид, за намаляване на екземата по ръцете, когато се прилага локално два пъти дневно в продължение на 4 седмици.

Проучване върху животни също така показва, че пероралното и локално приложение на тимохинон намалява възпалението и подобрява симптомите на екзема при опитни мишки

черен кимион

3. Ревматоиден артрит

В изследване участват 40 пациентки с ревматоиден артрит. Те приемат по две капсули плацебо/ дневно в продължение на 1 месец. След това един месец са приемали капсули с масло от Nigella sativa по 500 mg/два пъти дневно. Активността на заболяването значително намалява след приема на капсулите черен кимион. По подобен начин се подобрява подуването на ставите и продължителността на сутрешната скованост.

Броят на изследванията все още е ограничен, но проучванията до момента показват, че маслото от черен кимион може да помогне за намаляване на възпалението на ставите при хора с ревматоиден артрит.

4. Астма

Астмата е хронично заболяване на дихателните пътища. Тя се характеризира с периодична обструкция на въздушния поток и възпаление на дихателните пътища, което предизвиква симптоми на стягане в гърдите, хрипове и кашлица. Структурните и възпалителните промени по цялата стена на дихателните пътища водят до удебеляване и оток на бронхите, както и до повишено производство на слуз.

Изследванията показват, че маслото от черен кимион, и по-специално тимохинонът в него, може да помогне при лечението на астма, като намалява възпалението и отпуска мускулите на дихателните пътища.

Има множество предклинични проучвания, в които се описват ефектите на маслото при животински или клетъчни модели на астма, включително бронходилатация, антихистаминови, противовъзпалителни, антилевкотриенови и имуномодулиращи ефекти. Някои от тях показват подобрения в различни направления, включително симптоми, белодробна функция и лабораторни параметри. Често обаче тези проучвания са малки и в тях са използвани лошо дефинирани препарати. Маслото от черен кимион би могло да бъде терапевтично полезно за облекчаване на възпалението на дихателните пътища и за контрол на симптомите на астмата, но доказателствата остават оскъдни и често се основават на слабо характеризирани препарати.

5. Лечение на рак

Противораковата активност на компонентите на Nigella sativa е призната още преди хиляди години, но научните изследвания в тази област са съвсем отскоро.

Изследванията показват, че съставката на маслото от черен кимион тимохинон влияе върху клетъчната смърт при някои видове ракови клетки, като например ракови клетки на мозъка, ракови клетки на гърдата и левкемия.

Досега в изследванията на ефекта на маслото от черен кимион върху рака са използвани животни и ин-витро клетки, но не и живи хора. Все още не се знае дали същата ефективност ще се прояви и при лечението на рак при хората.

В черните семена на N. sativa са открити много активни съставки. Семената съдържат както фиксирани, така и етерични масла, протеини, четири фармакологично важни компонента: тимохинон (TQ), дитимохинон (DTQ), тимохидрохинон (THQ) и тимол (THY). Установено е, че голяма част от биологичните свойства на маслото се дължат на тимохинона, основен компонент на етеричното масло, който присъства и във фиксираното масло. Тимохинонът се счита за мощен антиоксидант, антиканцерогенен и антимутагенен агент. Освен това той е относително безопасно съединение, особено когато се прилага перорално при експериментални животни.

6. Влияние на маслото от черен кимион върху функцията на черния дроб и бъбреците

Според редица малки проучвания антиоксидантните свойства на маслото от черен кимион могат да имат положителна роля за защитата на бъбреците и черния дроб.

В един от ключовите процеси тимохинонът намалява нивата на оксидативен стрес, причинени от дисбаланса между антиоксиданти и свободни радикали в организма.

Оксидативният стрес е свързан с редица чернодробни проблеми, като цироза, алкохолна болест на черния дроб, хепатит и други. Свързва се и с проблеми с бъбреците като бъбречна токсичност и хронично бъбречно заболяване.

Проучване, проведено през 2019 г., показва, че маслото от черен кимион е потенциално полезно за намаляване на размера на камъните в бъбреците и дори за пълното им премахване.

Черен Кимион - традиционна медицина

7. Стомашно-чревни проблеми

Практиката на народната медицина показва, че маслото от черен кимион е полезно за намаляване на симптомите на стомашно-чревни проблеми като лошо храносмилане, гадене, подуване на корема, повръщане, запек и диария. Смята се, че този ефект се дължи на противовъзпалителните свойства на маслото от черен кимион.

Според проучване от 2010 г. маслото от Nigella Sativa е ефективно за преодоляване на инфекциите с хеликобактер пилори, за който е известно, че допринася за появата на стомашни язви

Други изследвания показват, че маслото от черен кимион може да има ефект и при панкреатит, колит и други стомашно-чревни разстройства. За да се установи как точно се случва това, са необходими допълнителни данни.

8. Ползи от маслото от черен кимион при лечение на високо кръвно налягане и висок холестерол

Високото кръвно налягане и нивата на холестерола са важни рискови фактори за потенциални сърдечни заболявания, така че фактът, че маслото от черен кимион има положителен ефект и върху двете, е добра новина.

При анализа на десет рандомизирани контролирани проучвания приемът на добавката масло от черен кимион показва намаляване на диастоличното и систоличното кръвно налягане.

Друго клинично изпитване, насочено към възрастни хора, страдащи от високо кръвно налягане, не установява намаляване на кръвното налягане след употребата на добавката масло от черен кимион. Ясно е, че са необходими допълнителни изследвания, но ако искате да опитате масло от черен кимион за лечение на високо кръвно налягане, първо се консултирайте с вашия лекар.

Проучвания на жени със затлъстяване и възрастни с диабет тип 2 показват, че приемът на капсули с 2-3 грама масло от черен кимион дневно в продължение на две до три седмици сериозно намалява нивата на лошия и общия холестерол.

Друго проучване, проведено сред хора с висок холестерол, установява, че приемът на 10 грама масло от черен кимион след закуска в продължение на шест седмици драстично намалява лошия холестерол.

Има данни, че 2,5 мл масло от черен кимион два пъти дневно в продължение на осем седмици драстично намалява кръвното налягане. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се установи оптималната доза.

9. Безплодие

Клинично изпитване от 2014 г. на мъже с безплодие и нисък брой сперматозоиди установява, че маслото от черен кимион може потенциално да увеличи движението на сперматозоидите, техния брой и обема на спермата.

Изследванията върху опитни мишки потвърждават теорията, че резултатите се дължат на действието на тимохинона.

10. Диабет

Прегледът на проучванията от 2019 г. показва, че черния кимион има потенциала да намалява кръвната глюкоза, да подобрява инсулиновата резистентност и да регулира хемоглобина.

Ако се използва заедно с конвенционалните методи за лечение на диабета, изследването показва, че маслото от черен кимион може да се използва като успешно средство за лечение на диабет тип 2.

Предполага се, че два грама счукани цели черни семена на ден могат да намалят значително нивата на кръвната захар на гладно, както и хемоглобина HbA1c, който е мярка за средната стойност на кръвната захар в продължение на два до три месеца.

Със същите резултати може да се приема и масло от черен кимион. Малко проучване на хора с диабет тип 2 показва, че 1,5 мл и 3 мл масло от черен кимион на ден в продължение на около 20 дни намаляват нивата на хемоглобина HbA1c.

Хипогликемичният ефект на маслото от черен кимион привлича вниманието, както на изследователите, така и на пациентите с диабет. Проучванията показват, че маслото от черни семена може да помогне за предотвратяване на появата на диабет и намаляване на тежестта на състоянието чрез подобряване на нивото на глюкозата в кръвта.

Черен кимион капсули 90

11. Алергии и възпаление на носоглътката

Алергичният ринит е най-честата проява на атопична реакция към инхалаторни алергени. Това е хронично възпалително заболяване, което може да се появи за първи път на всяка възраст, но началото обикновено е в детството или юношеството. До момента няма лечение за това заболяване и повечето от лекарствата могат да предизвикат само симптоматично облекчение.

В малко проучване от 2014 г. са използвани капки масло от черен кимион при хора с алергичен ринит, известен още като сенна хрема. Резултатите показват, че след шест седмици почти 100 % от участниците съобщават за подобрено състояние, с по-малко кихане, запушен нос, сърбеж в очите и всички други симптоми. Някои съобщават, че симптомите на сенната хрема са изчезнали напълно.

12. Как маслото от черен кимион влияе върху мозъка

Невровъзпалението е възпаление на мозъчната тъкан. Смята се, че то играе важна роля в развитието на болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Ранните изследвания показват, че тимохинонът може да намали невровъзпалението. Следователно той може да помогне за защита от мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон.

Малко проучване при 40 здрави възрастни хора установява значително подобрение в показателите за памет, внимание и познание след прием на 500 mg капсули Nigella sativa два пъти дневно в продължение на 9 седмици.

Черен Кимион - Чудодейната билка

Черен кимион (Nigella sativa) (семейство Ranunculaceae) е широко използвано лечебно растение в целия свят. То е много популярно в различни традиционни медицински системи като Аюрведа и Сиддха.

Семената и маслото имат дълга история на употреба в различни системи за лечение и храна.

Научете повече

Използвайте код BG10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca