Масло от черен кимион магазин

Черен кимион капсули 60

Масло от черен кимион 60 капсули

  • Черен кимион - студено пресовано масло
  • 60 бр. меки желатинови капсули (500 mg всяка);
  • 50% концентрация на Тимохинон (активна съставка)
  • Органично чист продукт;
  • Хранителна добавка, подпомагаща добрия имунитет и респираторната система;

25,90лв.

Черен кимион капсули 90

Масло от черен кимион 90 капсули

  • Черен кимион - студено пресовано масло
  • 90 бр. меки желатинови капсули (500 mg всяка);
  • 50% концентрация на Тимохинон (активна съставка)
  • Органично чист продукт;
  • Хранителна добавка, подпомагаща добрия имунитет и респираторната система;

33,90лв.

Растението черен кимион (Nigella sativa) вероятно произхожда от части на Източното Средиземноморие, Североизточна Африка и Югозападна Азия. Впоследствие се разпространява в целия Близък изток и накрая достига до Индийския субконтинент. През последните години областите в Северна Африка, като Египет, Тунис и Судан, стават големи производители на черен кимион.

Маслото от черен кимион има дълга и богата история, чиито корени стигат до 1324 г.пр.н.е. В Древен Египет растението черен кимион е било толкова високо ценено, че е било погребвано заедно с фараоните в царските гробници. В древния анатолийски археологически обект Boyal ı Höyük е намерена ампула (колба за поклонници) от около 1650 г. пр.н.е., в която са открити семена от черен кимион, смесени с пчелен прополис и пчелен восък. Смята се, че тази комбинация се използва често в региона и днес.

Вероятно най-популярната употреба на черен кимион е в билковата медицина. От векове терапевтичните качества на тази билка са били възхвалявани, като много различни култури в миналото са я използвали за лечение на астма, бронхит, ревматизъм, храносмилателни проблеми и главоболие. Счита се, че наред с превенцията на заболяванията маслото от черен кимион намалява времето за възстановяване на пациентите и свежда до минимум страничните ефекти от протоколите за лечение. Смята се, че то действа като диуретик, противовъзпалително и спазмолитично средство, както и като общ тоник за здравето.

По отношение на отглеждането растението черен кимион достига височина 20-90 см и има ситно разделени, донякъде нишковидни листа. Този вид черен кимион има бледосини до бледолилави цветове, които цъфтят през пролетта и произвеждат семенни капсули (плодове), съдържащи множество черни семена. По-голямата част от световното търговско предлагане на семена от черен кимион се получава от култивиране в Египет, но сертифицирани биологични сортове се отглеждат и в Турция и Индия.

Когато става въпрос за поддържане на качеството на растението черен кимион, трябва да се вземат предвид няколко фактора. Сред тях са качеството на почвата, съдържанието на минерали, наличието на вода, нивото на топлина, влажността, слънчевата светлина и нивата на пестициди. Освен това черен кимион, който е събран и съхраняван неправилно, може да бъде заразен с гъбички или ентомопатогенни организми, което да повлияе както на вкуса, така и на състава. За да се избегнат тези рискове, най-добре е черен кимион да се купува от реномирани доставчици с добре документирани процедури за контрол на качеството.

Семената от черен кимион съдържат различни хранителни вещества, витамини и минерали, включително:

Тимохинон: съединение с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

Есенциални мастни киселини: включително линолова и олеинова киселина

Протеини: включително албумин и глобулин

Витамини: включително витамини В1, В2 и В3

Минерали: включително калций, желязо и калий

Струва си да се отбележи, че специфичният хранителен профил на семената от черен кимион може да варира в зависимост от условията на отглеждане, времето на събиране и методите на съхранение. Освен това някои проучвания показват, че семената могат да съдържат и други активни съединения, като алкалоиди, флавоноиди и сапонини.

Исторически дати и факти за черния кимион:

1324 г. пр.н.е. – Смята се, че черен кимион се е появил за пръв път в части от Източното Средиземноморие, Североизточна Африка и Югозападна Азия.

1650 г. пр.н.е. – Открита е ампула от това време, съдържаща смес от семена на черен кимион и пчелни продукти.

1550 г. пр.н.е. – Споменаване на растението се открива в папируса Еберс, египетски медицински документ.

1000 г. пр.н.е. – Споменава се в библейски пасажи като „Ketzah“ или „Ketsah“, за което се смята, че е същото растение.

IX в. от н.е. – Наричано от гърците и римляните „панацея“, с лечебни и духовни свойства.

ХѴІІІ в. от н.е. – Използва се от европейските билкари като лечебно средство и като помощно средство за храносмилането.

Как да приемате масло от черен кимион и какво да имате предвид, когато го използвате:

Дозировка на масло от черен кимион в течна форма:

Препоръчва се да се започне с ниска доза масло от черен кимион, например половин чаена лъжичка дневно, и постепенно да се увеличава количеството в зависимост от поносимостта и желаните ефекти. Някои източници препоръчват да се приемат една до две чаени лъжички масло от черен кимион дневно. Важно е обаче да се отбележи, че няма стандартна доза за маслото от черен кимион и подходящото количество може да варира в зависимост от индивидуални фактори, като възраст, тегло и здравословно състояние.

Дозировка на масло от черен кимион на капсули:

Препоръчителната доза за капсулите с черен кимион може да варира. Най-добре е да се започне с ниска доза, например една или две капсули дневно, и постепенно да се увеличава количеството в зависимост от поносимостта и желаните ефекти. Някои източници предлагат да се приемат две до три капсули черен кимион дневно. Капсулите от черен кимион са удобен и лесен начин да включите потенциалните му ползи за здравето в диетата си. Важно е обаче да се консултирате с вашия лекар, за да определите подходящата за вас доза.

Начин на прием:

Маслото от черен кимион може да се консумира перорално, самостоятелно или смесено с други течности, като сок или вода. Някои хора го добавят и към храни, като салати или смутита, за да го включат в диетата си.

Време на употреба:

Препоръчва се маслото от черен кимион да се приема по време на хранене, за да се подобри усвояването му и да се намали рискът от странични ефекти върху храносмилането. Освен това може да е полезно да приемате масло от черен кимион по едно и също време всеки ден, за да поддържате постоянни нива в организма.

Качество:

При избора на продукт с масло от черен кимион е важно да се търси висококачествено масло, което е студено пресовано и бутилирано в тъмни опаковки, за да се предпази маслото от светлина и окисляване. Освен това е най-добре да изберете продукт, който се доставя от реномирана марка и който е бил независимо тестван за чистота и ефикасност.

Предпазни мерки:

Маслото от черен кимион може да взаимодейства с някои лекарства и да предизвика странични ефекти, като храносмилателни смущения или алергична реакция. Ако имате заболяване или приемате някакви лекарства, важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемете масло от черен кимион. Освен това е най-добре да избягвате маслото от черен кимион по време на бременност и кърмене.