Магазин

Чудодейното лечебно масло от черен кимион (Nigella sativa)

Сред познатите природни средства малко са растенията, които са привлекли толкова внимание и признание, колкото маслото от черен кимион. Известно още като масло от семена на черен кимион или масло от Nigella sativa, този мощен еликсир има богата история, датираща от хиляди години. От употребата в древните цивилизации до съвременното му научно потвърждение, това растение е доказателство за силата на лечебните свойства на природата.

История и произход на маслото от черен кимион

Маслото от черни семена има легендарно минало, чиито корени водят началото си от древни цивилизации като Египет и Месопотамия. Почитано от древните египтяни като панацея, черни семена са намерени в гробовете на фараоните, като се е смятало, че ги придружава в задгробния живот.  Черен кимион се споменава и в Библията като “ketzah” на иврит, което показва историческото му значение в библейски времена.

В историята семената на черния кимион са използвани за безброй цели, включително кулинарни, медицински, като билка и дори като козметична съставка. Универсалният му характер му е спечелил място в традиционните медицински системи по целия свят, включително Аюрведа и китайската народна медицина. Черен кимион се използва за различни състояния, включително главоболие, зъбобол, болки в ставите и за повишаване на защитните сили на организма.

Активни съставки на черния кимион

Силата на маслото от черни семена се крие в богатия му състав от активни вещества. Основните компоненти включват тимохинон, тимохидрохинон и тимол, които притежават антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Черният кимион съдържа и други забележителни съставки – мастни киселини като линолова и олеинова киселина, както и витамини и минерали (калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, селен, мед, цинк и др.), важни за цялостното здраве.

Ползи и приложения

Спектърът от ползи, които се приписват на маслото от черни семена, е обширен и разнообразен:

Подкрепа на имунната система: Маслото от черен кимион е известно със своите имуноукрепващи свойства, които помагат на организма да се предпази от инфекции и болести. Осигурява антиоксидантна защита на организма от свободните радикали и забавя процеса на клетъчно стареене.

Противовъзпалително действие: Силното му противовъзпалително действие го прави ценно средство за лечение на заболявания като артрит и астма.

Антибактериални свойства: Tимохинонът инхибира растежа на различни бактериални щамове, като разрушава техните клетъчни мембрани и пречи на клетъчнитe им процеси.

Противогъбични свойства: Маслото от черен кимион може да има приложение при лечението на гъбични инфекции като кандидоза, дерматофитоза и аспергилоза.

Здраве на храносмилателната система: Маслото от черен кимион подпомага храносмилането, като успокоява възпаленията в храносмилателния тракт и насърчава здравословната чревна флора. Оказва благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт и помага при диария и метеоризъм.

Влияе положително на черния дроб и бъбреците.

Грижа за кожата: Когато се прилага локално, маслото от черен кимион може да помогне за облекчаване на кожни заболявания като акне, екзема и псориазис, благодарение на антимикробните и противовъзпалителните си свойства.

Здраве на косата: Може да укрепи космените фоликули, да насърчи растежа на косата и да предотврати пърхота и раздразненията на скалпа.

Здраве на дихателните пътища: Полезно е при респираторни заболявания като астма и бронхит, тъй като помага за облекчаване на дихателните затруднения.

Сърдечно здраве: Може да подпомогне здравето на сърдечно-съдовата система, като намалява нивата на холестерол и подобрява регулирането на нивата на кръвно налягане.

Приемът на масло от черен кимион може да помогне за понижаване на индекса на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията на хора с наднормено тегло.

Използвайте код BG10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca