Какво е Тимохинон - 6 основни факта за него

Растението черен кимион (Nigella sativa) от векове се използва за лечение на болести и подобряване на общото здравословно състояние, но изследванията на терапевтичния му потенциал и механизмите на действие едва сега започват. Напоследък съвременната наука все повече потвърждава ефикасността на това лечебно растение.

Съдържание

Какво е Nigella sativa?​

Nigella sativa е едногодишно тревисто растение, култивирано в Югозападна Азия, и натурализирано в Европа и Северна Африка. 

Семената от черен кимион са популярни също като подправка и овкусител. В традиционната медицина Nigella sativa се използва под различни форми за лечение на много заболявания, включително астма, хипертония, диабет, възпаление, кашлица, бронхит, главоболие, екзема, треска, световъртеж и грип.

Екстрактът от семената на черен кимион, фиксираното масло и етеричното масло показват широк спектър от благоприятни биологични активности, като най-изявените са антиоксидантна, противовъзпалителна, антибактериална, хепатопротективна, антимутагенна и антитуморна.

Семената на черен кимион съдържат фиксирано масло, протеини, алкалоиди, сапонини и етерично масло. Биологичните ефекти на Nigella sativa се дължат на различните му съставки.

Какво е Тимохинон?

Тимохинон (Thymoquinone) е най-значимата съставка на растението черен кимион. Той е интензивно изследван и документиран.

Съединението Тимохинон, принадлежащо към семейството на хиноните, е един от обещаващите монотерпеноидни въглеводороди, който се радва на голямо внимание заради терапевтичния си потенциал и фармакологичните си свойства. 

Той играе важна роля като профилактично и терапевтично средство при лечението на различни заболявания.  Резултатите от изследванията показват, че тимохинон проявява множество фармакологични активности, включително антиоксидантна, противовъзпалителна, кардиопротективна, хепатопротективна, антидиабетна, невропротективна и противоракова, наред с други.

Важно!

Масло от черен кимион се предлага в голямо изобилие и разнообразие на пазара на хранителни добавки. Как да изберете най-добрия продукт за вас? Правилно е винаги да търсите лабораторни резултати. 

Те ще ви покажат точния състав на продукта. Най-важно е да се ориентирате за нивата на Тимохинон. Ако те са високи, ще може да си гарантирате оптимални резултати от добавката.

Кои са основните фармакологични активности на съединението Тимохинон?

Антивирусна активност

Последните изследвания показват, че Тимохинонът има антивирусна активност срещу различни вируси, включително грип, херпес и хепатит С.

Предполага се, че антивирусната активност на Тимохинона се дължи на способността му да модулира имунната система. Доказано е, че той активира белите кръвни клетки и увеличава производството на интерферон – протеин, който играе ключова роля в защитата на организма срещу вирусни инфекции. 

Освен това е установено, че Тимохинонът има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които също могат да помогнат за предпазване от вирусни инфекции.

Потенциалните ползи от Тимохинона като антивирусно средство са многобройни. 

Например, той може да се използва за лечение на вирусни инфекции, които понастоящем са трудни за овладяване, като хроничен хепатит С. 

Може да се използва и като добавка, за да подпомогне укрепването на имунната система и предотвратяването на вирусни инфекции.

Важно е да се отбележи, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере напълно антивирусната активност на Тимохинона и да се определи неговата безопасност и ефикасност като средство за лечение на вирусни инфекции. 

Въпреки това настоящите изследвания показват, че тимохинонът е обещаващо естествено антивирусно средство с различни потенциални ползи.

Тимохинон има хепатопротективни ефекти

Тимохинонът като основна съставка на Nigella sativa отдавна е насочен към лечението на чернодробни заболявания.

Хепатопротективните лекарства могат да подобрят функцията на черния дроб, да подпомогнат регенерацията на чернодробните клетки и/или да подобрят детоксикацията на черния дроб.

Според проведени проучвания се установява, че Тимохинонът е в състояние да намали увреждането на черния дроб, причинено от токсични химикали, което води до подобряване на чернодробната функция и намаляване на възпалението. 

Също така той е в състояние да предпази от увреждане на черния дроб, причинено от консумацията на алкохол.

Предполага се, че хепатопротективните ефекти на съединението Тимохинон се дължат на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Установено е, че той извлича вредните свободни радикали и намалява производството на възпалителни молекули в черния дроб. 

Освен това, както посочихме вече, Тимохинонът увеличава производството на интерферон, който може да помогне и за предпазване на черния дроб от вирусни инфекции.

Потенциалните ползи от Тимохинона като хепатопротективно средство са многобройни. 

Например, той може да се използва за поддържане на здравето на черния дроб при лица с хронични чернодробни заболявания, като хепатит С или цироза. 

Той може да се използва и като добавка за защита на черния дроб от увреждания, причинени от токсични химикали или консумация на алкохол.

Черен Кимион – Чудодейната билка

Черен Кимион – Чудодейната билка Черен кимион (Nigella sativa) (семейство Ranunculaceae) е широко използвано лечебно

Прочети тук

Противовъзпалителна активност

Проучванията in vivo и in vitro показват противовъзпалителната ефикасност на TQ при редица заболявания. Той осигурява помощ при редица здравословни нарушения, като диабет, астма и други респираторни заболявания, невровъзпаление, артрит, нарушения, свързани със сърцето, и други.

Според едно изследване консумацията на 1 гр масло от Nigella sativa дневно води до значително намаляване на маркерите за възпаление. 

Друго проучване показва, че приемът на черен кимион намалява възпалението, свързано с язвен колит. Както вече споменахме е установено също, че маслото от черен кимион намалява възпалението на черния дроб и подобрява симптомите на лошо храносмилане.

В друго проучване, участници с диабет, които консумират масло от черен кимион, показват подобрена инсулинова чувствителност, засилен глюкозен метаболизъм и намаляване на телесните мазнини.

шише с nigella-sativa и тимохинон

 Антиоксидантни ефекти на тимохинона

Антиоксидантният капацитет на маслото от Nigella sativa е впечатляващ.

Това се дължи на съединението Тимохинон, който е мощен антиоксидант. Той отстранява свободните радикали и предотвратява увреждането на клетките, причинено от окислителни вещества.

Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките и да допринесат за развитието на болести като рак, сърдечни заболявания и невродегенерация. Антиоксидантите действат, като неутрализират свободните радикали и предотвратяват увреждането на клетките.

Консумацията на масло от черен кимион би могло да играе роля също в защитата на кожата от оксидативно увреждане и да повиши имунитета.

Друго предимство на Тимохинона като антиоксидант е способността му да подпомага имунната система. Отново благодарение на стимулираното производство на интерферон, който би могъл да помогне за защитата на организма от инфекции и заболявания.

Противоракова и антитуморна активност

Нараства интересът към природните съединения с противоракови свойства, тъй като се предполага, че те не са токсични за здравите клетки и са налични в лесно усвоима форма. В областта на изследванията на рака съществува широк консенсус, че съединението Тимохинон има обещаваща противоракова активност. Много изследователи предоставят доказателства за химиопрофилактичната или химиотерапевтичната активност. По този начин той може да бъде полезен като хранителна добавка за засилване на действието на противораковите лекарства.

Последните доклади от изследвания, проведени в мюсюлмански страни, показват, че масло от черен кимион много често се използва от пациенти с рак като хранителна добавка от допълващата и алтернативната медицина заедно с химиотерапията.

Междувременно трябва да продължат лабораторните изследвания за по-добро разбиране на молекулярния механизъм на действие на маслото от черен кимион, за да се разработят мощни аналози с ограничени странични ефекти и по-удобна система за доставка на лекарството, като в крайна сметка се подобри системата за лечение на рака.

Антибактериална активност и ефективност

Антибиотиците са изиграли основна роля за намаляване на смъртността и заболеваемостта в средата на 20 век, но резистентността на патогените продължава да бъде основен проблем в световното здравеопазване. За да се преодолеят ограниченията на конвенционалните антимикробни лекарства, естествените растителни продукти са признати като потенциални източници за разработване на нови, мощни алтернативи.

Маслото от черен кимион предлага антибактериална активност както срещу грам-положителни, така и срещу грам-отрицателни бактерии, включително някои резистентни клинични щамове на метицилин-резистентен Staphylococcus aureus (MRSA). Наблюдавани са синергични ефекти при комбинирането на Nigella sativa с други конвенционални антибиотици, което показва потенциала за използването им в комбинирани терапии за лечение на някои микробни инфекции.

Заключение и изводи

В заключение може да се каже, че съществуват много доказателства за потенциалните ползи на маслото от черен кимион, но е необходимо да се направят още изследвания, за да се докажат окончателно. За тези, които търсят изцяло натурално средство за борба с нежеланите здравословни състояния, това масло със сигурност си заслужава да се опита. Не забравяйте да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете нов режим за прием на добавки.

Масло от черен кимион – 12 ползи за здравето

Маслото от черен кимион се използва широко в традиционната и народната медицина от векове. Научете повече за това, какви са 12-те ползи за здравето ни.

Прочети тук

Използвайте код BG10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca