Черен Кимион - Чудодейната билка

Черен кимион (Nigella sativa) (семейство Ranunculaceae) е широко използвано лечебно растение в целия свят. То е много популярно в различни традиционни медицински системи като Unani Tibb, Аюрведа и Сиддха.

Семената и маслото имат дълга история на употреба в различни системи за лечение и храна. Семената на Nigella sativa се използват при лечението на различни болести и неразположения. В ислямската литература това растение се счита за една от най-висшите форми на лечебна медицина. Препоръчва се да се използва редовно в Tibb-e-Nabwi (Пророческа медицина). Използва се като антихипертензивно, чернодробно тонизиращо, диуретично, храносмилателно, антидиарийно, стимулиращо апетита, аналгетично, антибактериално средство, както и при кожни заболявания.

Съдържание

Различни изследователи са провели обширни проучвания върху черния кимион и са проучили широк спектър от фармакологичните му действия, които могат да включват антидиабетни, противоракови, имуномодулаторни, аналгетични, антимикробни, противовъзпалителни, спазмолитични, бронходилататорни, хепатопротективни, бъбречнопротективни, стомашнопротективни, антиоксидантни свойства и др. 

Благодарение на чудодейната си лечебна сила растението черен кимион заема място сред най-високо оценените растителни лекарства, основани на доказателства. Има данни също така, че повечето от терапевтичните свойства на това растение се дължат на наличието на тимохинон (Thymoquinone), който е основен биоактивен компонент на етеричното масло.

Nigella sativa е едногодишно цъфтящо растение, което достига 20-90 cm височина, със ситно разделени листа. Цветовете са нежни и обикновено са бели, жълти, розови, бледосини или бледолилави. Плодът представлява голяма капсула, съставена от 3-7 обединени фоликула, всеки от които съдържа множество семена.

черен кимион, Nigella Sativa цветче

Масло от черен кимион 60 капсули

Масло от черен кимион 60 капсули copy

  • 60 бр. меки желатинови капсули (500 mg всяка);
  • 50% концентрация на Тимохинон (активна съставка)

Досега са идентифицирани много активни съединения в различни сортове черен кимион. Най-важните активни съединения са тимохинон (30-48 %), тимохидрохинон, дитимохинон, р-цимен (7-15 %), карвакрол (6-12 %), 4-терпинеол (2-7 %), т-анетол (1-4 %), сескитерпенов лонгифолен (1-8 %), α-пинен и тимол и др. 

Черните семена съдържат и някои други съединения в незначителни количества: два различни вида алкалоиди, т.е. изохинолинови алкалоиди, напр. нигелицин и нигелицин-N-оксид, и пиразолови алкалоиди или алкалоиди с индазолов пръстен, които включват нигелидин и нигелицин. Освен това семената на Nigella sativa съдържат и алфа-хедерин, водоразтворим пентацикличен тритерпен и сапонин, потенциален противораков агент.

Открити са следи и от други съединения, напр. карвон, лимонен, цитронелол. Повечето от фармакологичните свойства на Nigella sativa се дължат главно на хининовите съставки, от които тимохинон е най-разпространен. Семената на растението черен кимион съдържат протеини, мазнини, въглехидрати, сурови влакнини, както и добро количество различни витамини и минерали като Cu, P, Zn и Fe и др. Семената съдържат и каротин, който се превръща от черния дроб във витамин А.

Семената от черен кимион са богати също и на ненаситени мастни киселини, главно линолова киселина, олеинова киселина, ейкодадиенова киселина и дихомолинолова киселина. Наситените мастни киселини (палмитинова, стеаринова киселина) са около 30 % или по-малко.

Традиционни употреби на масло от черен кимион в народната медицина

Черен кимион традиционно се използва за лечение на различни състояния, свързани с дихателната система, храносмилателния тракт, функцията на бъбреците и черния дроб, сърдечносъдовата система и имунната система, както и за общо здраве на организма.

Авицена споменава черния кимион в своята медицинска енциклопедия “Канон на медицината”, тъй като семената стимулират енергията на организма и помагат за възстановяване от умора и отпадналост. Черните семена и маслото от тях имат дълга история на употреба в индийската и арабската цивилизация като храна и лекарство. 

Използват се традиционно в страните от Югоизточна Азия и Близкия изток за лечение на редица заболявания и неразположения, включително астма, бронхит, ревматизъм и свързани с тях възпалителни заболявания. Многобройните му приложения са спечелили на Nigella Sativa арабското наименование “Habbatul barakah”, което означава “семената на благословията”. 

Тинктура, приготвена от семената, е полезна при лошо храносмилане, загуба на апетит, диария, водянка, аменорея и дисменорея, както и при лечение на глисти и кожни обриви. Външно маслото се използва като антисептик и местен анестетик. Печени черни семена се дават вътрешно за спиране на повръщането.

Научни изследвания и фармакологичен потенциал

Черен Кимион - традиционна медицина

Учените провеждат задълбочени изследвания на Nigella sativa с помощта на съвременни научни техники, тъй като се смята, че това е чудотворна билка, която може да лекува множество заболявания и разстройства. През последните няколко десетилетия са изследвани редица фармакологични действия на черния кимион. и.

1. Антимикробно действие

Семената на черния кимион се използват в традиционната медицина и през последните години за лечение на микробни заболявания без да се съобщава за каквито и да било странични ефекти. Следователно това растение може да осигури ценно средство за лечение на микробни заболявания.

Опитите да се докажат антимикробните свойства на лечебните растения в лабораторни условия датират от началото на 1900 г. В наши дни развитието на резистентност към някои от обичайно използваните антибиотици стимулира допълнителните опити за намиране на нови антимикробни агенти, които да ликвидират инфекцията и да преборят проблемите с резистентността и страничните ефекти на използваните в момента антимикробни лекарства.

Механизмът на антимикробния ефект на семената от черен кимион все още се проучва, но това свойство потенциално се дължи на активните съставки, по-специално на тимохинон и меланин. Те имат широк спектър на действие и засягат ключови процеси на организмите.

2. Противогъбична активност

Екстракти от черен кимион имат силно противогъбично действие срещу различни щамове на Candida albicans.

Изследване от 2003 г. съобщава, че водният екстракт от семена на черен кимион проявява инхибиращ ефект срещу кандидоза при опитни мишки.

Проучванията показват, че Nigella sativa има потенциал като източник на антидерматофитни лекарства и подкрепят използването му в народната медицина за лечение на гъбични кожни инфекции.

Установено е, че хинините от семената на черен кимион – дитимохинон, тимохидрохинон и тимохинон имат противогъбичните ефекти, сравними с тези на консервантите, които обикновено се използват в млечните продукти.

3. Активност срещу шистозомоза

Изследван е ефектът на масло от черен кимион срещу чернодробното увреждане, предизвикано от инфекция с Schistosoma mansoni при опитни мишки. Когато маслото се дава самостоятелно, то намалява броя на S. mansoni в черния дроб и редуцира общия брой на яйцеклетките, отложени както в черния дроб, така и в червата. Резултатите предполагат, че маслото от черен кимион може да играе роля срещу промените, причинени от инфекцията със S. mansoni.

4. Антиоксидантна активност

черен кимион семена и nigella sativa цвят

Маслото от черeн кимион е с високо съдържание на антиоксиданти, по-специално тимохинон. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които са “лошите” атоми, увреждащи клетките. Тъй като свободните радикали съществуват в целия организъм, борбата с тях с помощта на антиоксиданти може да има широкообхватни ефекти, които оказват влияние върху множество системи.

Анализът на проучванията показва, че приемът на добавки с черен кимион може да има благоприятна роля като антиоксидант.

Едно от изследванията оценява антиоксидантната и антиартритна активност на тимохинон при опитни плъхове. Тимохинонът е прилаган в доза 5 mg/kg телесно тегло веднъж дневно в продължение на 21 дни. Ефектът от лечението е оценен чрез биохимични и хистологични изследвания в ставите. Лечението е било ефективно за постигане на значителни промени във всички изследвани параметри.

5. Антидиабетна активност

В обзор от 2016 г. на British Journal of Pharmaceutical Research се посочва, че ролята на семената от черен кимион при лечението на диабет е значително важна (повишаване на производството на инсулин, глюкозния толеранс и пролиферацията на бета-клетките). В проучването се заключава, че семената могат да играят съществена роля и при лечението на усложненията на диабета, като нефропатия, невропатия и атеросклероза.

  • В проучване от 2013 г. се стига до заключението, че високи дози масло от черен кимион значително повишават серумните нива на инсулина при диабетни плъхове, осигурявайки терапевтичен ефект.
  • Проучване от 2017 г разкрива, че маслото от семена на черен кимион с течение на времето намалява HbA1c – средните нива на кръвната глюкоза – чрез увеличаване на производството на инсулин, намаляване на инсулиновата резистентност, стимулиране на клетъчната активност и намаляване на чревната абсорбция на инсулин.
  • Проучване от 2014 г. публикува данни, че добавянето на куркума и семена от черен кимион към диетата на плъхове, страдащи от диабет, намалява кръвната глюкоза, приема на вода и храна.
  • В проучване на клиничните изпитвания от 2017 г. се заключава, че наред с другите ефекти, хипогликемичният ефект на Nigella sativa е достатъчно проучен и разбран, за да позволи следващата фаза на клинични изпитвания или разработване на лекарства.

6. Противоракова активност

В многобройни предклинични проучвания е установено, че тимохинонът (TQ), основният биоактивен компонент на Nigella sativa, има противораково действие. Поради многоцелевия си характер, той се намесва в широк спектър от туморогенни процеси и противодейства на канцерогенезата, злокачествения растеж, инвазията, миграцията и ангиогенезата. Нещо повече, тимохинонът Nigella sativa, има противораково действие към конвенционалните методи за лечение на рак (напр. радиотерапия, химиотерапия и имунотерапия) и едновременно с това да минимизира токсичните ефекти, свързани с терапията, в нормалните клетки.

7. Противовъзпалително

nigella sativa

Доказано е, че черният кимион намалява възпалението и отпуска гладката мускулатура, като облекчава симптомите на хора с астма в клинични проучвания.

В съчетание с антиоксидантните му свойства тези ефекти помагат за предотвратяване на стомашно-чревни разстройства и облекчаване на свързаните с тях симптоми.

Черното семе може дори да помогне при невровъзпаление или възпаление на мозъчната тъкан, което може да допринесе за развитието на болести като Алцхаймер и Паркинсон. Засега изследванията са проведени само върху животни, така че са необходими повече проучвания, за да се потвърди тази потенциална полза при хората.

8. Имуномодулатор

Провъзпалителните цитокини често се наблюдават, както при активен имунен отговор, така и като част от цитокинова буря. Тимохинонът е показал способността си да инхибира производството на провъзпалителни цитокини чрез различни методи. Един от ключовите процеси, проявявани от маслото от черни семена, се състои в способността му да инхибира производството на азотен оксид. Това е провъзпалителен медиатор, синтезиран в организма и освобождаван във високи концентрации.

Скорошно проучване, в което е разгледан ефектът на масло от черен кимион, в комбинация с омега 3 масло, установява, че тази уникална комбинация има много по-силни резултати, поради синергията си да повлияе на клетъчната хомеостаза в рамките на възпалителния отговор.

9. Антиастматичен ефект

Черните семена съдържат коктейл от важни и благоприятни за здравето съединения. Естествените съставки, съдържащи се в маслото от черен кимион, имат много ползи за хората с астма; те могат да повишат имунитета, да намалят възпалението и да облекчат дихателните пътища, за да донесат облекчение на болните от астма.

Маслото от семена на черен кимион съдържа и активно съединение, наречено Nigellon Semohiprepinon. Нигелонът може да намали симптомите на бронхиална астма и алергии, като отпушва дихателните пътища и намалява освобождаването на хистамини в кръвния поток.

Друго активно антихистаминово и противовъзпалително съединение, а именно тимохидрохинон, прави маслото от черен кимион перфектното билково средство за лечение на астма. То съдържа също двата мощни антиоксиданта – бета-систерол и тимохинон.

Тези активни съставки могат да намалят възпалението и да отпуснат дихателните пътища, което улеснява дишането.

10. Неврофармакологични

Според in vitro и in vivo проучвания изглежда, че черният кимион може да повлияе на нервната система и свързаните с нея заболявания. Тимохинонът се счита за най-полезния известен елемент на черния кимион и може да се разглежда като полезно средство при лечението на заболявания на нервната система. Резултатите показват, че той може да подобри нарушенията на паметта, тревожността, депресията, епилепсията, невротоксичността, невродегенерацията и болката. 

Освен това се стига до заключението, че черният кимион, благодарение на антиоксидантното си действие, подобрява заболяванията на нервната система. Някои проучвания потвърждават благоприятното въздействие на черния кимион върху епилепсията и гърчовете при деца. Проучванията са все още предварителни и е необходимо да се направят бъдещи изследвания, за да се оценят ефектите от клиничната употреба на растението върху нервната система.

Масло от черен кимион – 12 ползи за здравето

Маслото от черен кимион се използва широко в традиционната и народната медицина за лечение на широк спектър от заболявания. По тази причина Nigella Sativa понякога се смята за „панацея“ – универсален лечител. 

Научете повече

Използвайте код BG10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca